Postări

Se afișează postări din martie 5, 2023

Ziua Pământului 2021

Imagine
  Ziua Pământului….la plantat în grădiniţa de legume   Ziua Pământului a devenit un eveniment global și este marcată de peste 200 de milioane de oameni în 141 de țări. Pe 22 aprilie se organizează evenimente și activități care au menirea de a atrage atenția asupra problemelor de mediu.             Deoarece anul 2021 a fost declarat anul încurajării consumului de fructe şi legume, preşcolarii şi doamnele educatoare din GPP nr. 1 Roman, structură a Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, şi-au propus amenajarea grădiniţei de legume din curtea grădiniţei. Au adus seminţe de ardei, de roşii, de castraveţi şi le-au plantat în spaţiul special amenajat pentru acest lucru. Astfel au înţeles copiii să marcheze această zi foarte importantă din viaţa noastră, a tuturor! Felicitări! La mulţi ani, draga noastră PLANETĂ!

Ziua Mondială a Mediului 2021

Imagine
Ziua Mondial ă a Mediului sărbătorită la Mihai Eminescu                 Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în  1972  de  Adunarea Generală a Națiunilor Unite  pentru celebrarea Conferinței " Ecologia  Umană" de la  Stockholm  și reprezintă elementul cel mai important al "Programului pentru Mediu" al  Națiunilor Unite  (UNEP).             De câţiva ani încoace această zi se suprapune cu Ziua Educatorului.             Iată de ce dl. consilier educativ al Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Roman a invitat un reprezentant al Gărzii de Mediu pentru a împărtăşi elevilor din experienţa sa, şi în acelaşi timp să prezinte elevilor tema acestui an “Restaurarea Ecosistemelor”.             

Ziua Pământului 2021

Imagine
Ziua Pământului …..în culoare                  Preşcolarii şi cadrele didactice din GPP nr. 12, structură a Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din Roman se pregătesc să aniverseze ZIUA PĂMÂNTULUI. Cu această ocazie au desenat şi colorat, utilizându-şi imaginaţia şi creativitatea. Doamna educatoare Elena Dociu a fost alături de ei sprijinindu-i şi încurajându-i. Bravo lor!  

Ziua Mondială a Apei 2021

  Ziua Mondială a Apei   Ziua Mondială a Apei se marchează anual la 22 Martie. Este o zi în care sărbătorim apa şi în care se atrage atenţia, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă de lipsa apei.   Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua Mondială a Apei (World Water Day) (rezoluţia 47/193). Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populaţia atât în privinţa potenţialului pentru o cooperare extinsă, cât şi asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu.   În prezent, Ziua Mondială a apei este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenţiei diferite aspecte. Fiecare produs fabricat are nevoie de apă. Unele industrii consumă mai multă apă decât altele. Spre exemplu, pentru a produce o coală de

Schimbările climatice 2020

Imagine
SCHIMB ĂRILE CLIMATICE - în viziunea elevilor!               Una din temele de actualitate ale omenirii o constituie SCHIMBARILE CLIMATICE.  Iata de ce am ales aceasta tema pentru anul 2020-2021 în Programul Mondial Eco-Şcoala. Ne-am propus să ne implicam în căutarea de soluţii pentru reducerea acestui fenomen care ne afectează pe toţi. Astfel, elevii au avut de identificat cauzele, efectele, dar şi găsirea de soluţii pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice. Astfel am realizat o expoziţie virtuală cu desenele realizate de elevi.

Activitate desfăşurată la Muzeul de Istorie Roman 2020

Imagine
  Activitate desfăşurată la Muzeul de Istorie Roman               Evenimentul organizat de Muzeul de Istorie Roman în colaborare cu şcolile din municipiul Roman a găzduit lucrări realizate din produse naturale, rezultate din pădure: frunze, conuri, seminţe, crenguţe, etc. Fiind o Eco-Şcoală şi derulând în acelaşi timp proiecte LeAF ne-am sfătuit, organizat, pentru a putea participa şi noi.             Doamna professor coordinator 2 al Programului Mondial Eco-Şcoala, doamna Mihaela Munteanu, a participat cu lucrările elevilor Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”.             Cele mai creative şi ingenioase lucrări ale elevilor au fost apreciate, iar elevii răsplătiţi cu premii.   Felicitări lor!

ZIUA VERDE 2020

Imagine
ZIUA VERDE A ECO-ȘCOLILOR  

Magia culorilor toamnei 2020

Imagine
Magia culorilor toamnei   Toamna este anotimpul în care elevii se întorc la școală. La țară, oamenii culeg roadele pământului și culeg fructele din grădini. Tot acum sunt culeși strugurii și este făcut mustul. Pe ogoare, după ce grânele sunt recoltate, pământul este arat și semănat cu noi cereale. Toamna așterne pe pământ covor de frunze ruginii peste anotimpul acuarelă. În acest anotimp natura se schimbă. Frunzele copacilor îngălbenesc și cad, iarba se usucă, iar soarele încălzește din ce în ce mai puțin. Cerul senin de vară dispare și apar nori negri și grei. Acum cad ploi reci și bat vânturi puternice. Iată de ce, elevii clasei a VIII-a A şi-au propus să studieze schimbările produse în acest anotimp ieşind, împreună, în curtea şcolii.    

Roboței din materiale reciclabile 2022

Imagine
Roboței din materiale reciclabile  Atelier de lucru

Grădina cu legume 2022

Imagine
  Gr ădina de legume de la GPP nr.1 structură a Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Roman   Grupa mare A ”Albinuțe vesele” a plantat în grădina cu legume usturoi, pătrunjel, loboda, fasole și alte legume atât de necesare organismului uman. Odată cu venirea căldurii, cei mai mici dintre copiii noștri, preșcolarii grupei ”Albinuțe vesele”, coordonați de doamna educatoare E.D. au purces la treabă. Au pregătit grădinuța, au fărâmițat pământul, au adus semințe și apă și s-au apucat de treabă. Și-au luat angajamentul să monitorizeze și să îngrijească, împreună cu părinții lor, plantele. Sunt mici, dar inimoși! Bravo lor și părinților acestor copii!

Ora Pământului 2022

Imagine
ORA PĂMÂNTULUI LA ROMAN     Ora Pământului 2022 – Earth Hour, cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, marcată la nivel mondial, a avut loc în 2022, pe 26 martie, începând cu ora locală 20.30, diferenţele fiind date de fusul orar. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrându-se participarea a 2,2 milioane de oameni. Mişcarea “Earth Hour” a fost iniţiată de “World Wide Fund for Nature” (WWF), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Înfiinţată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura. Și elevii claselor a VIII-a A și B ai Școlii Gimnaziale au participat la acest eveniment, în centrul orașului Roman, județul Neamț.     

Plantare de pomi și flori 2022

Imagine
Plantare de flori și ecologizare în parcul ”ZĂVOI”                 15 martie- 15 aprilie Luna Pădurii! Cu această ocazie, elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Roman au mers în parcul ”Zăvoi”, din localitate, pentru a planta panseluțe și a ecologiza spațiile verzi. Cu mult entuziasm și încărcați cu energie elevii claselor a VII-a și a VIII-a, cei care au dorit și au fost disponibili, însoțiți de doamnele profeoare Mihaela Munteanu, Crenguța Grădinariu și Emilia Ciomârtan au purces la treabă. Împărțiți în echipe, cei 23 de elevi au plantat panseluțe pe locurile indicate; au curățat de frunzișul și crengile din   spațiile verzi și le-au depozitat în saci de plastic. O zi superbă de 9 aprilie 2022! Felicitări elevilor și cadrelor didactice voluntare!

Metode de economisire a energiei 2022

Imagine
  Metode de economisire a energiei                 Provocarea venit ă din partea dnei profesor Mihaela Munteanu și lansată elevilor claselor a VII-a și a VIII-a a constat în găsirea de soluții privind economisirea energiei electrice și găsirea de soluții noi pentru producerea energiei electrice din reurse regenerabile (energia eoliană, energia solară, energia hidroelectrică, energia oceanelor, energia geotermală, biomasa și biocombustibilii). Acestea constituie surse alternative la combustibilii fosili care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze.   Legislația UE privind promovarea surselor regenerabile a evoluat semnificativ în ultimii 15 ani. În 2009, liderii UE au stabilit obiectivul ca, până în 2020, 20 % din consumul de energie al UE să provină din surse regenerabile de energie. În 2018, s-a stabilit ob

Mica Unire 2022

Imagine
  Unirea Principatelor Române – Mica Unire   Împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române – Mica Unire, a fost sărbătorită cum se cuvine și de către elevii și personalul didactic al Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Roman, județul Neamț. Pe lângă manifestările realizate la nivelul tuturor claselor, eco-voluntarii au realizat o expoziție cu produse realizate din materiale refolosibile: hârtie, carton, diferite materiale, etc. Creativitatea, inventivitatea acestora, dar și informarea bibliografică privind obiceiurile și portul din Țara Moldovei și Țara Românească la 1859, a condus la realizarea unei expoziții cu produsele ingenioase realizate. Documentele istorice, obiceiurile, portul, tradițiile inaintașilor noștrii din acea perioadă au fost împletite frumos în această expoziție. Felicitări dragi elevi!

Abordarea priorităților privind protejarea mediului 2021

Imagine
Abordarea  priorităților privind protejarea mediului   În cadrul orelor de educație tehnologică și aplicații practice, am abordat tema protejării mediului plecând de la schimbările climatice observate. Am lucrat cu elevii această temă prin metoda pălăriilor, astfel:   Pălăria albastră: clarifică, este liderul, conduce activitatea. Este pălăria responsabilă cu controlul discuţiilor, extrage concluzii. Elevii au realizat sloganuri și imagini (mascote) care pot fi imprimate pe pubelele de gunoi cu scopul de a conștientiza cetățenii să utilizeze corect resursele și să le valorifice. Pălăria roşie: spune ce simte îşi exprimă emoţiile, sentimentele, supărarea, faţă de situația întâlnită, nu se justifică. Elevii realizează un afiș prin care propun câteva soluții de reducerea poluării prin măsuri de refolosire, reducere și reciclare. 

Culorile toamnei 2021

Imagine
  Culorile toamnei…la   Mihai Eminescu Roman                 O toamnă atât de frumoasă şi colorată parcă nu am văzut demult, poate doar în fotografii.             Iată de ce elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Roman şi-au propus să realizeze, pe ateliere, produse din deşeuri reciclabile şi expoziţii de desene.             De asemenea au adus la şcoală foarte multe crizanteme pe care le-au amplasat pe holurile şi în faţa şcolii, sub deviza: „ŞCOALA NOASTRĂ CA O FLOARE!”             Imaginile vorbesc de la sine. BRAVO LOR!

Ziua Verde 2021

Imagine
ZIUA VERDE

Ziua Mondială a Alimentației 2021

Imagine
ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAŢIEI la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Roman   Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 16 octombrie din anul 1981. Potrivit FAO ( www.fao.org ), sistemele agroalimentare angajează un miliard de oameni la nivel mondial, mai mult decât orice alt sector economic. Mai mult decât atât, modul în care producem, consumăm şi, din păcate, risipim alimente are un impact grav pe planeta noastră, punând presiuni inutile asupra resurselor naturale, asupra mediului şi asupra climei. Producţia de alimente degradează prea des sau distruge habitatele naturale şi contribuie la dispariţia speciilor. O astfel de ineficienţă ne costă miliarde de dolari, ara tă FAO. În plus, sistemele agroalimentare de astăzi expun inegalităţi profunde şi nedreptăţi în societatea globală. Trei miliarde de oameni nu îşi pot permite diete sănătoase, în timp ce supraponderalitatea şi obezitatea continuă să crească în întreaga lume. Pandemia COVID-19 a subl

PREMIEREA ECO-Elevi

Imagine
 Premierea ECO-Elevi
Imagine
  Luna mărțișorului la...Mihai Eminescu În România, luna martie are denumirea populară Mărțișor. În luna martie începe primăvara, vremea se încălzește treptat. Este o lună capricioasă, legendele spunând că Martie a luat câte o zi de la fiecare lună pentru a-și depăși toți frații. Luna martie aduce în atenție sărbătoarea mărțișorului, cât și una dintre cele mai cunoscute legende ale tradiției românești, si anume: “Zilele babei Dochia” sau “Babele”. De altfel, în cultura modernă, luna martie este luna în care toate femeile sunt sărbătorite. Și elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Roman s-au întrecut în a creea mărțișoare și felicitări , pentru a le oferii celor dragi. Cu talent și măiestrie ei și-au pus în practică ideile pentru a creea micile surprize și a le expune colegilor lor înainte de a le oferi. Felicitări dragi elevi!